Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A méz és a virágpor (hasznos ismeretek, tudnivalók innen-onnan)
A
hideg beköszöntével a megfázásos betegségek időszaka is közel került hozzánk. A
sok gyógyhatású készítmény mellett azonban adott a természet néhány olyan
’terméket’ számunkra, amelyek – kellemes ízük mellett - sokféle gyógyhatással
is rendelkeznek. A következőkben a méz jótékony hatásairól lesz szó.
A méz könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel rendelkező készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz, amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket. Sokkal több, mint édesség vagy édesítőszer. Egyszerre étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer, melyet a szerves savai idéznek elő. Illat és aromaanyagai ugyancsak étvágyjavító hatásúak. Cukrai könnyen felszívódnak.
A mézben számos enzim található, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer akadálytalan munkájához. Ezek az enzimek olyan anyagok, amelyek a szervezetünkben zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést és felgyorsítják a véralvadást.
Nyomelemekben - kalcium, magnézium, jód, vas, réz, cink, kobalt, nátrium, foszfor, mangán, kén - és vitaminokban - A, B1, B2, B3, B6, C, E, folsav és biotin - gazdag készítmény. A mézben különböző fehérjék, növényi festékanyagok, aromaanyagok és szőlőcukor találhatók.
Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a máj méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható. Kitűnő baktériumölő hatású. Sebek, gyulladások gyógyítására már az ókori egyiptomiak is felhasználták a mézet. Néhány mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.
A méz összességében egy olyan teljes értékű táplálék, amely a gyógyhatások mellett a fáradtság és kimerültség tüneteinek orvoslására is azonnali segítséget nyújt. Rendkívül magas tápanyagtartalma és gyors felszívódása miatt percekkel az elfogyasztása után érezteti hatását és energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle. Számos sportoló fogyaszt edzés előtt mézet, hogy még nagyobb lendülettel végezze a napi edzésadagot.
A méz színe és aromája nagyméretben függ származásától. Friss állapotban többnyire átlátszó, azonban hosszabb állás során egyes mézfajták kikristályosodhatnak. A kristályosodás elsősorban a szőlő- és gyümölcscukor arányának összetételétől függ. A besűrűsödött méz azonban nem veszíti el belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük, ha óvatosan melegítjük, azonban 40 C° fölött már károsodik a minősége.
Több, mint háromszáz változata ismert, melyek színükben és ízükben is eltérhetnek egymástól. Legjellegzetesebb tulajdonságaikat a származási helyük, vagyis az adott virágok nektárjai határozzák meg. A sokféle méz közül néhánynak a legjellemzőbb tulajdonsága:
Akácméz: Kellemes, gyengén akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe a csaknem színtelentől a halványsárgáig terjedhet. Jelentős gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint a gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem domináns ízkaraktere miatt italok és sütemények szívesen használt édesítőszere.
Hársméz: Színe a gyűjtés idejétől függ. A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra hajlamos. Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát. A gyógyászatban különösen hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is alkalmas.
Virágméz: A színe a halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjedhet. Ez elsősorban a benne levő összetevőktől függ. A mézet értékes mezei virágokról és gyógynövényekről gyűjtik a méhek és emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.
Propoliszos méz: Mivel az emberi szervezet az aminosavak közül csupán néhányat képes kitermelni, a többihez táplálék révén kell hozzájutnia, s erre mindennél alkalmasabb a méhek által gyűjtött virágpor. Rendszeres napi fogyasztásánál érezhetően javul az egészségi állapot, csökken a fáradtság, kimerültség, fokozódik a munkakedv, az életöröm. A virágpor jótékony hatással van a máj- és vérkeringési zavarokra, idegrendszeri gyengeségekre, vérszegénységre, a dülmirigy (prosztata) megduzzadásánál, hajhullásnál, bőrbetegségeknél. A propolisz könnyedén elbánik nem egy baktériummal és vírussal, semlegesít bizonyos mérgeket, enyhíti a viszketést és jó regeneráló hatással bír. Kiváló fájdalomcsillapító.
Méhpempős méz: Mikrobaölő hatása miatt jól használható a fertőző és gyulladásos folyamatok megelőzésére és a különböző bakteriális és gombás bőrbetegségek gyógyítására. A méhpempő egy nagyon összetett anyag. Megtalálható benne számos olyan anyag, mely az ember táplálkozásában létfontosságú, így igen sok B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6), továbbá C-, D-, E-, H-vitamin. A felsoroltak közül kiemelkedik a B-vitamin-tartalom. Tartalmaz még különböző nyomelemeket (kén, mangán, nikkel, kobalt). Fehérjetartalma nagyon magas (12-18 %) és teljes értékű. A méhpempőt az inkák és egyiptomiak testi-szellemi frissítőként használták.
Virágpor: Az egyik legfontosabb fehérjeforrásnak is
nevezhetjük, hiszen 20-féle aminosavat tartalmaz. Ásványi anyagok közül
leginkább káliumot és foszfort tartalmaz. Vitamintartalma is bőséges, ám függ
attól, hogy milyen virágról származik. Ajánlott sokszínű, sokfajta virágport
fogyasztani.
Az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógymód úgy tarjta, hogy a virágpor
szabályozza az emésztést, hatásos a hasmenés és a székrekedés ellen. Fokozza a
szellemi teljesítményt. Idős emberek esetén a magas koleszterinszint, az
emlékezetzavarok és a koncentrálási nehézségek ellen hat. Javítja a fizikai
erőnlétet, hatékony gyengeség, alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi
megterhelés, immungyengeség és prosztatabántalmak esetén. Tripofán tartalma
miatt alkalmas lehet a hajhullás ellen.
A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hőkezeléssel veszít értékes tápanyagaiból. Tea ízesítésénél érdemes csak a kissé kihűlt folyadékba keverve használni.
virágpor tabletta is kapható a piacon, létezik virágpor granulátum is
Hasznos tanácsok a virágport fogyasztóknak:
A virágport lehet szárazon megrágni és inni rá valamit.
Vannak, akik joghurttal, vagy gyümölcslével keverten fogyasztják.
A virágpor előnyösen fogyasztható mézzel és
propoliszos mézzel együtt, így ízletesebb és többirányú a hatása.
A virágpor javasolható napi adagja gyermekeknek 20 g-ig, felnőtteknek 20-30 g.
Sportolóknak erős igénybevétel alatt 45 g válhat szükségessé naponta.
A kimérés történhet egyszerűen kanállal:
egy kávéskanálnyi kb. 5 g, egy evőkanálnyi 15 g.
Vannak helyzetek, amikor a virágpor megelőzésként, máskor utókezelésként
eredményesebb.
Megelőzésre javasolható a virágpor többek között megfázás, az influenza,
prosztatabántalmak, a vérszegénység, a hiánybetegségek, pajzsmirigytúltengés,
magas vérnyomás ellen.
A lázzal járó betegségek alatt gyengébb a hatása, viszont a láz elmúltával
kiválóan elősegíti a felépülést. Ugyanez áll a trauma, kivérzés, hosszas
korházi ápolás, szülés utánra.
Sugárkezelések után nagyon hasznos a
nemkívánatos mellékhatások kivédésére.
A virágpor szupertáplálék, ami a nyersrost kivételével minden szükséges tápelemet tartalmaz. A pollen legfőbb értékét az aminosavak adják. A 22 ismert aminosavból 20 féle megtalálható benne.
A virágpor a vitaminokban leggazdagabb méhészeti termék, hormonokat és enzimeket is tartalmaz.
A növények faja és termőhelyi körülményei szerint különböző arányban legalább 20 ásványi elem megtalálható benne.
Mivel a méhek előnyben részesítik a nagyobb fajsúlyú virágporokat, nem gyűjtik azokat, amelyek sokáig a levegőben lebegve az érzékeny emberekben allergiát váltanak ki.
A virágpor nem pszichoszomatikusan hat, hanem szabad aminosavai és hormonjai révén. Hatása nem kötődik az emberhez.
A virágpor titkai tulajdonképpen a növényvilág titkai, melyeket a természet az emberiség rendelkezésére bocsát, hogy az sok-sok betegségtől megszabaduljon.” Alin Caillas
A méhek a virágport a nektár begyűjtésekor szedik össze és hátsó pár lábukon található pollengyűjtő kosárkáikban szállítják a kaptárba táplálékként. Azáltal, hogy a virágok bibéin megjelenő hímivarsejteket a méhek összegyűjtik és saját enzimjeikkel tovább érlelik, tulajdonképpen a koncentrátumok koncentrátumát hozzák létre.
A pollen szemcsék annyiféle színárnyalatúak és esszenciájúak, ahány virágról származnak– a fehértől a feketéig, a sárgán át a barnáig. Mindegyikük tartalmaz azonban fehérjéket, aminosavakat, ásványi anyagokat, vitaminokat, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat, valamint szőlő– és gyümölcscukrot is. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott a virágpor fogyasztása, hiszen a 22 ismert aminosav közül 20 féle található a virágporban. 100 gramm bee pollen tehát annyi a szervezet számára fontos aminosavat tartalmaz, mint fél kiló marhahús, vagy 7 tojás.
A
virágpor hatásai az emberi szervezetre:
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!