Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hozzávalók 4-6 személyre:
A dauphinoise burgonyához:
• 1 lila hagyma,
• 1 kg sütni való burgonya,
• 1 szerecsendió,
• 2 gerezd fokhagyma,
• 300 ml főzőtejszín,
• 4 olajos szardella,
• parmezán sajt,
• 2 babérlevél,
• 1 nagyon kis csokor friss kakukkfű,
• olívaolaj,
• tengeri só,
• fekete bors
A csirkéhez:
• néhány szál friss rozmaring,
• 4 x 180 g bőrös csirkemell,
• 4 kávéskanál colman’s angol mustárpor,
• 3 apró vagy 1 nagy póréhagyma,
• 4 gerezd fokhagyma,
• fehérbor,
• 75 ml főzőtejszín (a burgonyához előkészített tejszínből),
• 1 púpozott kávéskanál magos mustár
A dauphinoise burgonya elkészítése:
Hámozd
meg, és vágd félbe a lila hagymát. Mosd meg a burgonyát, de hagyd rajta
a héját, és a hagymával együtt szeleteld fel a robotgépben (vagy kézzel
nagyon vékony szeletekre). Tedd át a gépből egy nagy, vastag falú
tepsibe (kb. 35 cm x 25 cm), és sózd-borsozd
meg. Reszeld rá a szerecsendió egynegyedét, préselj rá 2 gerezd
fokhagymát, és önts rá 225 ml főzőtejszínt. Tépkedd hozzá a szardellát,
és reszelj rá egy nagy maréknyi parmezánt. Add hozzá a babérlevelet,
néhány szál kakukkfű lecsipkedett leveleit, és löttyints rá bőven
olívaolajat. Kézzel, gyors mozdulatokkal alaposan keverd össze az
egészet, aztán tedd fel az edényt közepes lángra. Önts rá 200 ml forró
vizet, fedd le szorosan alufóliával, és hagyd lassan főni. Közben jól
rázd meg a tepsit, hogy semmi ne tapadjon le benne. 10 perc után szedd
le az alufóliát. Reszelj a burgonyára egy réteg parmezánt. A megmaradt
kakukkfűre permetezz egy kis olajat, szórd rá a burgonyára, aztán told a
tepsit a sütő legfelső rácsára 15 percre, vagy amíg aranybarna lesz, és
bugyogni kezd.
A csirke elkészítése:
Csipkedd
le a rozmaring leveleit, aprítsd finomra, és szórd a csirkére.
Mindegyik csirkemellre szórj 1-1 kávéskanál mustárport, sót, borsot,
majd permetezz rá olívaolajat, és önts olajat egy nagy serpenyőbe is. A
fűszereket jól dörzsöld be a húsba. A csirkemelleket
bőrös felükkel lefelé fektesd a serpenyőbe. Pecsenyelapáttal nyomkodd
le a húsdarabokat, hogy jobban átsüljenek, ehhez kb. 18 percre lesz
szükség. Tisztítsd meg a pórét, és hosszában hasítsd ketté. Hideg víz
alatt mosd meg, aztán szeleteld finomra, és tedd a serpenyőbe a csirke
mellé. Préselj 4 gerezd fokhagymát a csirkés serpenyőbe. Fordítsd a
csirkemelleket a másik oldalukra, és újra nyomkodd le őket. Keverd meg a
póréhagymát, és locsolj az egészre egy jó adag fehérbort. Pár perc
múlva önts 75 ml tejszínt a serpenyőbe. Fedd le alufóliával, pár percig
pihentesd, majd zárd le a gázt. Tedd át a csirkemelleket egy
vágódeszkára, és vagdosd fel szabálytalan darabokra. Keverj 1 púpozott
kávéskanál magos mustárt a szószba, kóstold meg, és ha valami még
hiányzik az ízéből, pótold. Kanalazd a szószt egy tálra, és pakold rá a
feldarabolt csirkét. Permetezd meg extra szűz olívaolajjal, és
tálalhatod is.
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 evőkanál neszkávé (vagy használhatsz 4-6 löket lefőzött presszókávét)
• 425 g-os kimagozott feketecseresznye-konzerv, levével együtt
• 500 g jó minőségű vaníliafagylalt
• 3 kávéskanál barna porcukor
• 4-6 db omlós teasütemény
• 100 g jó minőségű étcsokoládé (70%-os kakaótartalmú)
Tegyél
1 evőkanál neszkávét és 3 kávéskanál cukrot egy kis kancsóba. Töltsd
feléig a vízforralót, és forrald fel. A süteményeket morzsold szét a 4
kávéscsészébe. Szűrd le a cseresznyebefőttet, és a gyümölcsöt adagold ki
a csészék-be. Törd össze a csokit,
és dobj minden csészébe néhány darabkát. Tálalás előtt önts forró vizet
a cukrozott neszkávéra. Vidd az előzőleg pár percig szobahőmérsékleten
tartott fagylaltot az asztalhoz, és kanalazz belőle az előkészített
kávéscsészékbe. Reszelj rá egy kis csokoládét, aztán önts rá annyi forró
kávét, amennyitől a csoki elkezd megolvadni.
Hozzávalók 6-8 személyre:
A borsópüréhez:
• 4 közepes méretű sütni való burgonya
• 1 fej brokkoli
• 500 g fagyasztott zöldborsó
• jókora diónyi vaj
• 1-2 desszerteskanál mentaszósz
A tartármártáshoz:
• 3 apró ecetes uborka
• 1 púpozott kávéskanál apró kapribogyó
• 1 kis csokor petrezselyem
• 30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
• 1 citrom
• 400 g-os üveg jó minőségű majonéz fele
• édes fűszerpaprika
A tőkehalhoz:
• 1 kávéskanál édesköménymag
• 2 x 600 g (vagy 6 x 180 g) lepikkelyezett, kiszálkázott, bőrös tőkehalfilé
• 200 g ropogós héjú fehér kenyér
• 4 gerezd fokhagyma
• 30 g-os doboz olajos szardellafilé fele
• fél üveg 280 g-os, olajban eltett, napon szárított paradicsom
• 1 kis csokor friss bazsalikom
• ½-1 db friss piros csili,
• 40 g parmezán sajt,
• 1 citrom,
• balzsamecet
• néhány szál friss rozmaring és kakukkfű
• olívaolaj,
• tengeri só,
• fekete bors
A salátához:
• 6 szelet pancetta vagy húsos bacon
• 2 gerezd fokhagyma
• 5 evőkanál balzsamecet
• 100 g megmosott vízitorma
• 100 g megmosott rukola saláta
A borsópüré elkészítése:
Hámozd
meg a burgonyát (de akár rajta is hagyhatod a héját), vágd 2 cm-es
kockákra, sós vízben, közepes lángon kezdd el főzni. Vágd le, és dobd ki
a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteld fel, és add a
burgonyához. A brokkoli rózsáit szedd szét egyforma, kisebb részekre, és
tedd félre. 10-15 perc múlva add a zöldborsót és a brokkolirózsákat a
burgonyához, és helyezd vissza rá a fedőt. Szűrd le a zöldségeket, hagyd
pár percig gőzölögni, aztán borítsd vissza a lábosba. Add hozzá a
vajat, locsolj rá extra szűz olívaolajat, szórd meg sóval-borssal,
tegyél hozzá 1-2 desszerteskanálnyi mentaszószt, és passzírozd durva
pürévé.
A tőkehal elkészítése:
Önts néhány
kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adj neki sót-borsot, és
szórd meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgasd meg a halfilét
a fűszerekben, alaposan dörzsöld is bele, majd fektesd a halat bőrös
felével lefelé az edénybe. Permetezz rá olívaolajat, és told a grillsütő
középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeld darabokra a kenyeret, és tedd
a robotgépbe. Pörgesd meg, közben adj hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy
kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsd át egy
tálba. Tedd a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított
paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a
parmezánnal együtt. Reszeld hozzá egy citrom héját, és facsard bele a
levét. Önts hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozd pürévé. Vedd ki a
halat a sütőből. Kanalazd a pürét a halfilére, szépen terítsd szét
rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórd rá a
kenyérmorzsát. Permetezd meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és
rozmaringszálakat fektesd a halra, és told vissza a sütőbe további 10
percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.
A saláta elkészítése:
Tegyél
fel közepes lángra egy közepes méretű serpenyőt, fektesd bele a
pancettát. Időnként rázogatva hagyd, hogy megpiruljon. Mikor már
ropogós, vedd alacsonyra a lángot, és dobj az edénybe 2
fokhagymagerezdet. Vedd le a serpenyőt a tűzről, és önts bele 5 evőkanál
balzsamecetet. Adj hozzá még kevés extra szűz olívaolajat, és rázd
össze az egészet. Fakanállal törd darabokra a pancettát a serpenyőben. A
salátaleveleket a legutolsó pillanatban tedd a lábosban lévő meleg
marinádba, és kézzel gyorsan keverd össze.
A tartármártás elkészítése:
Dobj
3 uborkát a késes robotgépbe, adj hozzá 1 púpozott kávéskanál
kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét
olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt
héjával és levével együtt pörgesd simára. Tedd át egy kis tálba, és add
hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverd össze, facsard hozzá a maradék
citromot is, közben kóstolgasd és igazgasd az ízeit. Szórd meg az édes
fűszerpaprikával, löttyints rá még egy kis extra szűz olívaolajat.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!