Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Szépkorúak Klubja vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Szépkorúak Klubja vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Szépkorúak Klubja vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
        Üdvözlettel,
 
Szépkorúak Klubja vezetője      
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
 
Bejelentkezés
Lesz magyar narancs?
Görög klíma uralja el a Kárpát-medencét
168oraonline.hu
A század közepére olyan lehet az idő Magyarországon, mint most Görögország északi részén - mondta a Hajnal-tájban Loksa Gábor, a Szent István Egyetem meteorológus, környezetvédelmi szakmérnöke.
Az időjárás néha a teljes összeomlás szélére sodorja 
az embereket. Nem értik miként lehet délben plusz 27-28 fok, este pedig 
már csak 10 fok. Immár évek óta tart ez a hőmérsékleti libikóka, amit 
tovább nehezítenek a korábban csak a hírekből ismert szörnyű viharok és 
özönvízszerű esőzések. De vajon milyen következménye lehet ennek a 
szeszélyes időjárásnak?
Loksa Gábor azt mondja, úgy néz ki, hosszabbá válhat a vegetációs 
időszak, ami azt jelenti, hogy a gazdálkodást veszélyeztető, korlátozó 
időjárási helyzetek tere, ideje csökkenhet, azaz biztonságosabbá válhat a
 termelés, ugyanakkor a változás, sajnos, minden egyéb negatív 
tényezőnek (kártevők, gyomnövények) is kedvezhet – írja a hirado.hu.
 
A
 változás eredménye az is, hogy hosszú távon egyre kevesebb lesz a 
csapadék mennyisége – még ha vannak is évek, amikor a víz mindent 
eláztat –, ugyanakkor a csapadék intenzitása nő, így kevesebb víz marad 
meg a talajban. A Kárpát-medencében arra lehet számítani, hogy az óceáni
 hatás gyengül, nyáron a mediterrán, télen pedig kontinentális hatás 
erősödik, valószínűleg egyre inkább kettejük párharcában élünk majd, 
ezek a hirtelen, ugrásszerű változások azonban nem kedveznek az 
élővilágnak, nehezen éli meg azokat.
A szakember azt mondja, az évszázad közepére körülbelül olyan lehet az 
idő itt, mint most Észak-Görögországban, erre pedig, bizony a 
nemesítőknek, mezőgazdászoknak is fel kell készülniük. Loksa Gábor 
fontosnak mondta a nagy vizek tározókban való megőrzését is, ahelyett, 
hogy – ahogyan most tesszük – gyorsan levezetjük azokat.
A mai görög mezőgazdaságban egyébként a búza- és a kukoricatermelés a 
meghatározó, ám mindez intenzív, öntözött kultúrában folyik, a kevés 
csapadék és a perzselő nyár miatt. A nagy hőösszeg miatt jól érzi magát a
 szója és több más hüvelyes növény is, a kertészeti kultúrák közt pedig 
jellemző a szőlő, az olívabogyó, illetve a citrusfélék sokasága, és  
bizony, lehet, hogy négy évtized múlva ezek lesznek a meghatározók a 
magyar mezőgazdaságban is.
|  |  | 
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!