Szépkoruak: Elfelejtett ízek - én így készítem

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 479 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 479 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 479 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 479 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Virágok a gasztronómiában
 Mai nő magazin 
2011. július 28. csütörtök, 17:23 | PostAuthorIcon Author: Scheftsik Tamás | 

Receptek

 

 

Ma már sokszor találkozunk érdekes újításokkal az ételek terén is. Sok olyan anyag és hozzávaló van, amelyeket érdemtelenül mellőzünk. Ilyenek a virágok is.

 

Nem új keletű használatuk, már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. Az idők folyamán azonban lassan eltűntek, és csak napjainkban kezdenek újra az érdeklődésünk körébe visszakerülni.

 

A virágok, amellett hogy nagyon feldobnak egy ételt, finomak, és vitamintartalmuk sem elhanyagolható. Sokféleképpen használhatóak, nem csak a díszítéshez. De nem minden virágot szabad elfogyasztani. Azon túl, hogy nem mindegyik ehető, nem mindegy az sem, hogy honnan szerezzük be. Ez egy sarkalatos kérdés, mivel, sajnos nehéz hozzájuk jutni. A legjobb, ha magunk neveljük őket otthon, így biztos, hogy nem agyonvegyszerezett virág kerül a tányérunkra. Az árusoknál kapható vágott gyönyörűségek erre a célra nem felelnek meg, mivel sok vegyi anyaggal kezelik őket, hogy szépek legyenek, ezzel azonban kizárják az elfogyasztásuk lehetőségét. A természetben is sok olyan virágot találunk, amelyet nyugodtan meg lehet enni. Itt az a szabály érvényesül, mint a vadon termő gyümölcsök esetében: minél távolabb van az úttól, annál jobb.

 

Ha sikerült beszerezni a megfelelő hozzávalókat, kezdődhet az alkotás. A legegyszerűbb felhasználás a díszítés. Akár salátához, akár sültekhez vagy leveshez is alkalmazhatóak. A legjobb eredmény érdekében válasszunk élénk színű virágokat, mint a rózsa, a liliom vagy a krizantém.  Használhatjuk az egész növényfejet, de csak a szirmai is megfelelőek a feladatra. Egyenletesen szórjuk meg a zöldség vagy gyümölcskompozíciónkat, vagy csak a fejeket szúrjuk közéjük, mindenképpen látványos eredményt kapunk.

 

Egy másik lehetőség a felhasználásra, amikor a fej még egyben marad, a kandírozás. Ekkor a virágfej nem csak mutatós lesz, hanem finom édes is. Felhasználhatjuk a torták dekorálására, a sütemények ínycsiklandóbbá tételére, vagy csak magában, nassoláshoz. Palacsintatésztában is elkészíthetjük.  Sűrű állagút használjunk, és óvatosan forgassuk meg benne a növényeket, majd hirtelen süssük ki.

 

Készíthetünk belőlük zselét is. Ekkor ugyanúgy járjunk el, mintha egyéb hozzávalóból készítenénk. Arra kell csak figyelni, hogy miközben előkészítjük a virágfejet, csak óvatosan mossuk meg, nehogy kijöjjön belőle a virágpor. Szintén népszerű az úgynevezett virágcukor. Elkészítése nagyon egyszerű és igazán különleges a végeredmény. Szükségünk lesz hozzá néhány illatos, ehető virágfejre, mondjuk levendulára. Egyszerű cukorral összekeverjük és hozzáadunk szárított narancsot és vaníliát. Erősen lezárjuk, és érni hagyjuk. Süteményekhez kitűnő, extra íz élményt ad.

 

Amivel bármikor előrukkolhatunk, az a virágos jégkocka. Egyszerűen csak feltöltjük a jégkocka tartót vízzel, és ízlés szerint helyezzük el benne a virágfejeket vagy szirmokat. Egy igazán különleges dísszel gazdagíthatjuk így, az otthon elkészített koktéljainkat.

 

Nem minden virág ehető, ezért ne ugorjunk neki a főzőcskének alapos utánajárás nélkül. Segítségül néhány lehetséges alapanyag: rózsa, pitypang, levendula, krizantém, bergamott, izsóp, kamilla, zsálya, lonc, hibiszkusz, sásliliom, tulipán, és még sokan mások. A különlegességez jó étvágyat mindenkinek.

 

 

Recept: mentás, gyümölcsös túróhab SPAR módra

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Aszalás: mit, hogyan, meddig?
2011. augusztus 9. Módosítás: 2011. augusztus 9. Bálintgazda.hu

Nem kell hozzá tartósítószer, segédanyag, cukor, tároló edény, csupán meleg, amelyet évezredeken át a napfény szolgáltatott. Praktikák
Aszalással tartósítanak még ma is sok déli vidéken, így állítva elő többek között az egész világon kedvelt aszalt szőlőt, a mazsolát.

A két világháború között, különösen Erdélyben építettek aszalóházakat, amelyekben erdei gyümölcsöket, gombát, szilvát aszaltak. De lehet háztartási tűzhelyen is aszalni. Manapság azonban kereskedelmi forgalomban kaphatók háztartási, elektromos aszaló berendezések, amelyeken kiváló aszalványok állíthatók elő.
Mit lehet aszalni?
Szinte valamennyi gyümölcsöt, almát, körtét, szilvát, kajszibarackot, ribiszkét, bodzabogyót. Természetesen nem kell aszalni a diót, a mandulát és a mogyorót. Nem lehet sikeresen aszalni a nálunk termett fügét! Jó és szép aszalvány készülhet sárgarépából, petrezselyem és pasztinák gyökérből, vörös és póréhagymából, zellergumóból, sóskából és spenótból. Ha most vágják le a fűszernövényeket (petrezselyem, kapor, lestyán, majoranna, citromfű, stb.), akkor tessék aszalni, mert a szabadban már nem szárad meg! És hogy el ne felejtsem, nagyon finom aszalvány készül a termesztett és a gyűjtött gombákból.
Az aszalásra szánt termény legyen érett, ép, egészséges. Penészes gyümölcsből nem lehet fogyasztható aszalványt készíteni! A terményt meg kell tisztítani és meg kell mosni, le kell csöpögtetni.

Egyes terményeket (alma, körte, gyökérzöldségek) fel kell aprítani, karikára vágni, kockázni, ki ahogy szereti. Az almát, a körtét ajánlatos meghámozni, kimagozni, a ribiszkét lebogyózni, de a szilva szárát ne tessék eltávolítani, mert akkor aszalás közben elfolyik a legértékesebb, cukros leve, íztelené, rágóssá válik.
A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt célszerű leforrázni, hogy ne repedjen meg, a szilvát meg lehet fürdetni 1 %-os szódás vízben, amely feloldja a felszínén levő viaszréteget és meggyorsítja az aszalást.

Néhány szó a munka menetéről!
A kilyuggatott tálcákra egy rétegben rakjuk a gyümölcsöt és fokozatosan melegítsük. A felső tálcát egy idő után tegyük alulra, a tálcák helyét folyamatosan cserélgessük. Az aszalást addig kell folytatni, amíg a gyümölcsök víztartalma 20-22 % -ra, a zöldségeké 7-8 % -ra csökken. Ez két-három nap alatt következik be, de a fűszernövények levelei akár néhány óra alatt megszáradnak. Az aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen tárolhatjuk tüll, vászon vagy papírzacskóban akár tavaszig.
Aki már némi gyakorlatot szerzett, az készíthet kandírozott gyümölcsaszalványt vagy pl. szultánát. Ez kimagozott, aszalt szilva, amelybe a mag helyére egy mandulát vagy egy gerezd diót bujtattak. Szóval hasznos és jó játék az aszalás. Tessék kipróbálni, még nem késő!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

:) meggyőztél !

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

VÁÓ ..bár mi ehető díszeket tanultunk de ez meseszép,gratulálok !

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu