Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Virágok a gasztronómiában
Mai nő magazin
2011. július 28. csütörtök, 17:23 | Author: Scheftsik Tamás |
Ma már sokszor találkozunk érdekes újításokkal az ételek terén is. Sok olyan anyag és hozzávaló van, amelyeket érdemtelenül mellőzünk. Ilyenek a virágok is.
Nem új keletű használatuk, már az ókorban is előszeretettel fogyasztották. Az idők folyamán azonban lassan eltűntek, és csak napjainkban kezdenek újra az érdeklődésünk körébe visszakerülni.
A virágok, amellett hogy nagyon feldobnak egy ételt, finomak, és vitamintartalmuk sem elhanyagolható. Sokféleképpen használhatóak, nem csak a díszítéshez. De nem minden virágot szabad elfogyasztani. Azon túl, hogy nem mindegyik ehető, nem mindegy az sem, hogy honnan szerezzük be. Ez egy sarkalatos kérdés, mivel, sajnos nehéz hozzájuk jutni. A legjobb, ha magunk neveljük őket otthon, így biztos, hogy nem agyonvegyszerezett virág kerül a tányérunkra. Az árusoknál kapható vágott gyönyörűségek erre a célra nem felelnek meg, mivel sok vegyi anyaggal kezelik őket, hogy szépek legyenek, ezzel azonban kizárják az elfogyasztásuk lehetőségét. A természetben is sok olyan virágot találunk, amelyet nyugodtan meg lehet enni. Itt az a szabály érvényesül, mint a vadon termő gyümölcsök esetében: minél távolabb van az úttól, annál jobb.
Ha sikerült beszerezni a megfelelő hozzávalókat, kezdődhet az alkotás. A legegyszerűbb felhasználás a díszítés. Akár salátához, akár sültekhez vagy leveshez is alkalmazhatóak. A legjobb eredmény érdekében válasszunk élénk színű virágokat, mint a rózsa, a liliom vagy a krizantém. Használhatjuk az egész növényfejet, de csak a szirmai is megfelelőek a feladatra. Egyenletesen szórjuk meg a zöldség vagy gyümölcskompozíciónkat, vagy csak a fejeket szúrjuk közéjük, mindenképpen látványos eredményt kapunk.
Egy másik lehetőség a felhasználásra, amikor a fej még egyben marad, a kandírozás. Ekkor a virágfej nem csak mutatós lesz, hanem finom édes is. Felhasználhatjuk a torták dekorálására, a sütemények ínycsiklandóbbá tételére, vagy csak magában, nassoláshoz. Palacsintatésztában is elkészíthetjük. Sűrű állagút használjunk, és óvatosan forgassuk meg benne a növényeket, majd hirtelen süssük ki.
Készíthetünk belőlük zselét is. Ekkor ugyanúgy járjunk el, mintha egyéb hozzávalóból készítenénk. Arra kell csak figyelni, hogy miközben előkészítjük a virágfejet, csak óvatosan mossuk meg, nehogy kijöjjön belőle a virágpor. Szintén népszerű az úgynevezett virágcukor. Elkészítése nagyon egyszerű és igazán különleges a végeredmény. Szükségünk lesz hozzá néhány illatos, ehető virágfejre, mondjuk levendulára. Egyszerű cukorral összekeverjük és hozzáadunk szárított narancsot és vaníliát. Erősen lezárjuk, és érni hagyjuk. Süteményekhez kitűnő, extra íz élményt ad.
Amivel bármikor előrukkolhatunk, az a virágos jégkocka. Egyszerűen csak feltöltjük a jégkocka tartót vízzel, és ízlés szerint helyezzük el benne a virágfejeket vagy szirmokat. Egy igazán különleges dísszel gazdagíthatjuk így, az otthon elkészített koktéljainkat.
Nem minden virág ehető, ezért ne ugorjunk neki a főzőcskének alapos utánajárás nélkül. Segítségül néhány lehetséges alapanyag: rózsa, pitypang, levendula, krizantém, bergamott, izsóp, kamilla, zsálya, lonc, hibiszkusz, sásliliom, tulipán, és még sokan mások. A különlegességez jó étvágyat mindenkinek.
Recept: mentás, gyümölcsös túróhab SPAR módra |
|
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!