Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Hogyan hatnak a vitaminok az immunrendszerre?
Wellness Cafe 2011. 08. 28.
A C-, a B6- vagy a D-vitamin rendszeres bevitelére fokozott figyelmet kell szentelnünk.
Immunrendszerünknek
nap mint nap kihívásokkal kell szembenéznie, ami nagyrészt a napjainkra
jellemző rohanó és hektikus életvitelből ered. Ilyen gyengítően ható
tényezők például a stressz, a kórokozó mikroorganizmusok, vagy az
intenzív fizikai aktivitás. Ezért fontos, hogy kellő figyelmet
szenteljünk védekező rendszerünk megfelelő működésére, hiszen könnyen
sérülékennyé válhat.
Az
alapvető higiéniai követelmények betartásán túl az egészséges
táplálkozás és életvitel mind kulcsfontosságú tényező az egészség
megőrzésében. Ezt tükrözi az a jól ismert mondás is, mely a helyes
táplálkozás fontosságára mutat rá: „Az vagy, amit megeszel”.
Megfelelő
étrenddel energiát és tápanyagokat biztosítunk szervezetünk számára -
mindemellett védekező-mechanizmusainkat is erősíthetjük. Az
elfogyasztott táplálék összetevői beépülnek sejtjeinkbe, szöveteinkbe,
nagyban meghatározva egészségi állapotunkat. A vitaminoknak különösen
fontos szerepük van, melyeket viszont szervezetünk nem képes
előállítani, ezért létfontosságú a rendszeres utánpótlásuk.
Többek között ilyen három fontos vitamin, a B6-, a D-, illetve a C-vitamin: A
B6-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetünket felépítő fehérjék
képzésében és átalakításában. A B6-vitamin nélkülözhetetlen az
izomszövet energiaellátásához, az idegrendszer megfelelő működéséhez és a
bőr épségének biztosításához.
Hiánya
az immunrendszer működésének gyengülésével járhat, továbbá
érelmeszesedés, hajhullás, bőrgyulladás, idegrendszeri panaszok,
levertség és vérszegénység is kialakulhat, amennyiben nem fogyasztunk
belőle eleget. A B6-vitamin leginkább fehérjéhez kapcsolódva fordul elő
táplálékunkban. Különféle tejtermékek, hús, máj, zöldségfélék, illetve
egyes halfajták fogyasztásával fedezhetjük a szervezet napi
szükségletét.
A
D-vitamint kulcsfontosságú lehet a csontképződés folyamatában, segíti a
kalcium és a foszfor felszívódását és csontokba való beépülését.
Mindezen túl hozzájárul az immunrendszer hatékony működéséhez. Hiányát
az elégtelen, vagy vegetáriánus táplálkozás mellett a napfény hiánya,
illetve egyes vese- és májbetegségek is kiválthatják. A D-vitamin természetes forrásai többek között a tej és tejtermékek, a tőkehal-májolaj, a máj illetve a tojás.
A
C-vitamin, más néven aszkorbinsav felfedezése Szent-Györgyi Albert
nevéhez kötődik. Számos pozitív hatása ismert, többek között erősítheti
az immunműködést, fokozhatja a szervezet ellenálló képességét a fertőző
és a meghűléses betegségekkel szemben. E mellett fontos szerepet játszik
a csont-, kötőszövet- és porcképzésben, elősegíti a sebgyógyulást és a
szövetek regenerációját, valamint a vérképződést is.
A C-vitamin hiányában könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, valamint növekedhet a meghűléses megbetegedések gyakorisága is.
A
szervezetünk ebből a vitaminból nagyobb mennyiséget igényel, a javasolt
minimális napi bevitele 80 mg . A Magyar Élelmiszer Biztonsági Hivatal
nemrégiben publikált, 2009-ben készített dietetikus felmérése szerint a
felnőtt lakosság C-vitamin bevitele nem elégséges, az egészséges
felnőttek közel 40%-a nem fogyaszt elegendő C-vitamint.
A
legjobb C-vitamin forrásként a citrusfélék, a friss zöldségek vagy
gyümölcsök szolgálnak. Amennyiben célzottan szeretnénk növelni C-vitamin
bevitelünket, a szokásos citrusféléken kívül úgynevezett
„powerfruitokkal”, azaz „szupergyümölcsökkel” is megtehetjük ezt. Ez a
kifejezés azon gyümölcsök gyűjtőneve, melyek kiemelkedően magas vitamin
és/vagy antioxidáns-tartalommal rendelkeznek.
Forrás: Well PR Ügynökség
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!