Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
50plusz.hu kategória: Táplálkozás
Ha a vacsorát változatos fűszer-kombinációval tesszük ízletessé, az
nemcsak gasztronómiai élvezetet okoz, hanem az inzulin- és a
vérzsírszintünkre is jó hatással lehet. Ennek oka a fűszerek antioxidáns
tulajdonsága. Sheila West és munkatársainak vizsgálatában szinte minden
lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a
kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott
oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.
A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés,
a koszorúér-betegség hátterében fontos szerepet játszó "rossz"
LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába
kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.
"Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett
fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel
egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik" - mondta a tanulmány
vezető szerzője.
A munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a
tanulmányba. Naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy
hétig főételként kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, valamint sajtos
kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csípősen
fűszerezett volt, hozzá olaszosan ízesített kenyeret és desszertként
fahéjas süteményt kaptak. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt
követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az
étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem
változott.
A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy
fél tábla fekete csokoládénak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a
vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket
óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!