Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Szépkorúak Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Egyed Józsefné indította 12 éve
Kedves Klubtársaim! Egyik Klubtagunk hívta fel a figyelmemet, hogy nyissunk ilyen jellegű fórumot, hogy tanácsot adhassunk egymásnak a zöldségfélék és gyümölcsök tartósítására. Mert igen csak megnövekedett a télre eltett növényeink, terméseink értéke. Írd le nekünk, hogy Te hogyan csinálod, tedd fel kérdéseid, ha elakadtál. Margó
Hozzászólások eddig: 3
Egyed Józsefné üzente 11 éve
>>5. Az egyik legősibb tartósítási módszer a borkészítés, amelynek nálunk évezredes hagyományai vannak. A szakszerűen erjesztett "gazdabor" minden termelő szeme fénye, ezért a kistermelői borászkodásról nem kell lemondani, de a családi kertekben ajánlatos minél több étkezési szőlőt is termeszteni, mert ezeknek a szép,egészséges fürtjei fagymentes helyen felaggatva a tél végéig eltarthatóak.
6. A gyümölcsös- és a szőlőskertekben sokféle terményből lehet cefrét gyűjteni és a kierjedt anyagból pálinkát főzni. A három évvel ezelőtt életbe lépett törvény - bizonyos szabályok betartása mellett - engedélyezi a pálinka házilagos előállítását.
7. Kiváló (és sajnálatosan keveset folytatott) tartósítási eljárás a gyümölcsök, a zöldségfélék, a gyógy-és fűszernövények aszalása, pedig ez a legősibb és a legegészségesebb tartósítási módszerek egyike. Aszalvány nagyon sokféle terményből készülhet, de legkedveltebb a gyümölcsből (szilva, kajszi, meggy, birs, stb.) készített ; ritkábban aszalnak zöldségféléket (pl. vöröshagymát), pedig ez is igen gazdaságos lenne!
8. A lepárlás módszerét jószerivel csak a levendula- termesztők alkalmazzák, akik a növény levágott virágaiból olajat állítanak elő.
9. Az aromás növények (gyógy,- fűszer és illatanyagokat tartalmazó részeinek) szárítása, amely szellős, árnyékos helyen felaggatott kötegekben történik.
10. És ide illik még egy fontos teendő: a vetőmagvak gyűjtése. Számos kerti növényt termelünk, amelyeknek a jól beérett magvait érdemes leszedni, a szennyeződésektől és az idegen magvaktól megtisztítani és a következő tavaszig betárolni. Ezzel értékes, régi és jól bevált zöldség- és virágfajtákat őrizhetünk meg a magunk és az utókor számára, nem is beszélve az ezzel elérhető megtakarításról! Arra azonban ügyelni kell, hogy a hibrid származású növények magtermését ne használjuk fel vetésre, mert ezekből nem várhatunk az anyanövényhez hasonló termést!
Egyed Józsefné üzente 11 éve
Bálint Gazda honlapjáról: 2013. július 25. Bálintgazda.hu
A spájzolás időszaka: bemutatok 10 lehetőséget
Most és a következő hetekben a kertek bőséges választékot kínálnak olyan gyümölcsökből, zöldségfélékből és egyéb terményekből, amelyekkel érdemes a spájzok polcait feltölteni, hogy a barátságtalanul zord késő őszi és téli hónapok étrendjét gazdagabbá, változatosabbá és egészségesebbé tegyük.
A nagy választékot megkíséreltem tíz pontban összefoglalni, de erős a gyanúm, hogy ez a felsorolás nem elégíti ki a tisztelt Olvasók jogos igényeit, ezért már is ígéretet teszek arra, hogy foglalkozunk majd a tartósítás, a spájzolás kérdéseivel.
Mindenek előtt érdemes megjegyezni egy általánosan kötelező szabályt, amely valamennyi tárolási módra érvényes: feldolgozásra, tárolásra csak jól kifejlett, friss és egészséges terményt használjunk fel! Beteg, sérült, penészes, töredezett, fonnyadt zöldséget, gyümölcsöt nem lehet tetszetős és kellemes zamatú termékké nemesíteni!
1. Valamennyi gyümölcsből kiváló dzsemet, lekvárt lehet készíteni, de a magyar hagyományok a legfontosabbnak a szilvalekvárt tartják. Ezt a vidéki háztartásokban még mindig nagy üstökben főzik, a városi háziasszonyok azonban a konyhai tűzhelyen is kiváló ízű és állagú lekvárt tudnak előállítani. A jelenleg termelt fajták közül lekvár főzésre a Besztercei, az Olasz kék és a Stanley alkalmasak.
2. Kedvelt téli csemege a befőtt, amely szintén a legtöbb gyümölcsből, (barackból, körtéből, almából, birsből, stb.) állítható elő.
3. Fontos, télre való készítmény a paradicsomlé, amely levesek és főzelékek, valamint ételízesítők és ivólevek alapanyaga. Erre a célra érdemes a régi, jól bevált és betegségeknek ellenálló, nagy, húsos, leves gyümölcsű fajták termelését is felújítani.
4. Igen gyakori tartósítási eljárás a zöldségfélék (uborka, apró dinnye, cukkini, paradicsom, stb.) savanyítása, de ne tessék idegenkedni a fejes káposzta házi savanyításától sem, mert a finoman "meggyalult" és erjesztéssel készített savanyú káposzta a legízletesebb és legegészségesebb étel- alapanyagok egyike.
Egyed Józsefné üzente 12 éve
A megmosott, megtisztított, szükség szerint aprított gyümölcsöt, zöldséget lecsepegtetem, üvegekbe rakom, üvegenként fűszerezem. Szirupot, v. savanyított , levet melegítem fel a natrium-benzoáttal, közben keverem, hogy a cukor, só, felolvadjon. Egy nagyobb tálba állítom a megtelt üveget és csordulásig felöntöm a lével, majd lezárom. Ezután rakok több üveget egy nagyobb fazékba és a befőttes üvegek 4/5 részéig tiszta vízzel felöntve gyöngyözésig melegítve tartom kb. l5-20 percig fedővel borítva. Majd a vízben hagyom kihűlni. Ekkor az üveg fedele behorpad, /v. a celofán is behúzódik/, ha fejjel lefelé fordítjuk nem szivárog a lé az üvegből. Az üveg külsejét megtörlöm és felteszem a polcra, a gyerekeim, meg szépen leszedegetik. Az unokáim 4, 5 évesek még csak mutatják, hogy melyiket szeretnék. :-)) A kimaradt és kihűlt felöntőlé később is felhasználható. Margó
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás