Szépkoruak: ELFELEJTETT ÍZEK - Én így készítem (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 478 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 478 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 478 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Szépkorúak Klubja közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb. Építds, szépítsd ömnagunk és mások örömére, hívd meg ismerőseidet is. Margó

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 478 fő
  • Képek - 1331 db
  • Videók - 1349 db
  • Blogbejegyzések - 1085 db
  • Fórumtémák - 65 db
  • Linkek - 29 db

Üdvözlettel,

Szépkorúak Klubja vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

ELFELEJTETT ÍZEK - Én így készítem

Ezt a témát Egyed Józsefné indította 14 éve

Olyan ételek, italok receptjeit is várjuk ide, melyeket elődeink készítettek, itthoni alapanyagokból, de mára már feledőbe vannak. Kérlek, segíts felkutatni.

Hozzászólások eddig: 138

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Egyed Józsefné üzente 10 éve

Bár - tudtommal - ezt a növényt most kezdjük megismerni .....
Ismered? POMELO
2014.01.06.
Szerző: Horváth-Szováti György, életmód-tanácsadó Partner: Ízek és Érzések

Pár éve felfigyelhettünk a szuper-és hipermarketek gyümölcsös polcain egy gigantikus méretű, narancssárga-zöld héjú túlméretezett grépfrútfélére, mely legtöbbször hálóban lógva kelleti magát. Ő nem más, mint a pomelo, a citrusfélék legnagyobbika.
A pomelo a többi citrusféléhez hasonlóan antivirális és antibakterális hatással bír, kiváló immunerősítő gyümölcs. Legérdemesebb nyersen enni, hogy édes-savanyú-fanyar íze mellett kedvező élettani hatásai is érvényesüljenek. Ha jó áron jutunk hozzá, érdemes többet venni belőle, mivel hálójában hetekig, sőt, akár két hónapig is eláll, és ez idő alatt alig veszít értékes tulajdonságaiból. C-vitamin-tartalma jelentős, valamint rengeteg kalciumot és káliumot tartalmaz. Utóbbinak nagy szerepe van többek közt a vérnyomás szabályozásában.
A pomelót leginkább nyers állapotában érdemes fogyasztanunk. Egyszerűen elkészíthető ételek és italok alapanyaga, felhasználásának csak fantáziánk szabhat határt.

Pomelo-almareggeli

1 nagyobb pomelo
1 evőkanál citromlé
1 kg alma
2 evőkanál hámozott, szeletelt mandula
(2 pohár natúr joghurt vagy szójajoghurt)

A pomelót meghámozzuk, hártyáitól megfosztjuk, majd felkockázzuk. Az almát gyufaszál vékonyságúra gyaluljuk, citromlével meglocsoljuk, hogy be ne barnuljon. Az almát lazán összeforgatjuk a pomelóval, és a mandulával meghintve tálaljuk. Aki szereti, öntse nyakon simára kikevert natúr joghurttal, vagy szójajoghurttal.

Pomelo-sütőtök koktél

2 kisebb pomelo
2 kg sütőtök
4 db savanykás narancs
(1csokor petrezselyemzöld)

A narancsokat és pomelókat félbevágjuk, levüket kifacsarjuk. Praktikusan kisebb pomelót választunk, mivel citrusfacsaróval ezt könnyebb kifacsarni. Ha csigás présgépet használunk, természetesen nem számít a méret. A sütőtököt kicentrifugázzuk vagy préseljük, majd összekeverjük a leveket. Aki szereti a zöld leveket gyümölcslevekkel keverni, az próbálja ki, hogy egy csokor petrezselyem kifacsart levét is hozzáönti! Elkeverni nem kell, nagyon mutatós - mellesleg igazi kalciumbomba!

Még több recept: http://haziasszonyokklubja.network.hu/blog/haztartasszervezes-es-vezetes-klubja-hirei/ismered-pomelo

Válasz

Egyed Józsefné üzente 10 éve

http://receptbarlang.hu/index.php/zoeldseges-receptek/3370-3-remek-lucskos-kaposzta-receptLucskos káposzta recept 1.

Elkészítés: Két-háromujjnyi széles darabokra vágunk egy fél kiló sovány oldalast, és annyi vízben tesszük fel főzni, hogy ellepje. Mikor félig megpuhult. Belerakunk egy kiló laskára vágott fehér káposztát, és 1-1 csokor kaprot meg csombort. Ízlés szerint megsózzuk, és fedő alatt, kis lángon addig főzzük, míg a hús meg nem puhult. Ekkor a káposztát két evőkanál olajból, két csapott evőkanál liszttel készült rántással besűrítjük, és alaposan összeforraljuk. Tálaláskor tejfölözzük.


Lucskos káposzta recept 2.

Elkészítés: A friss káposztafejekből két kisebb s jó kemény fejet 4-6 részre vágjuk s forró vízzel leöntve, egy fél óráig állni hagyjuk. Jó kövéres disznóhúst 1/4 kilót darabokra vágva, egy nagy fazékba teszünk fel főni s meg is sózzuk. A leforrázott káposztáról leöntjük a vizet, s a már félig megpuhult húshoz tesszük s egy kávéskanál köménymagot téve még bele, együtt főzzük, míg jó puha lett a hús. Víz csak éppen annyi legyen rajta, amennyi szükséges, hogy forrhasson, s ha jó puha minden, egy bögrébe teszünk egy kanál lisztet, s 1 deci tejfellel simára elhabarjuk, s a káposztába keverjük s azután, még fél óráig lassan főni hagyjuk - lehet ezt birkahúsból is készíteni, s édeskésen szüreti ételnek igen kedvelt.


Lucskos káposzta recept 3.

Hozzávalók: 2 kg édes fejes káposzta, 1 kg lapocka, 0,5 kg dagadó, 3 köröm, 4 dl tejföl, 2 evőkanál zsír, 3-4 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika, 2 evőkanál liszt, kevés cukor, ízlés szerint törött bors, só.

Elkészítés: A körmöket jól megtisztítjuk, és kuktában, betéten, másfél dl sós vízben puhára főzzük. A többi húst 1 evőkanál zsíron mindkét oldalán megpirítjuk, majd 1-2 dl sós vizet aláöntve, fedő alatt megsütjük. Közben a káposztát laskára metéljük, és sós vízzel leforrázzuk. A forrázott káposztát a sülő hús mellé tesszük, és vele együtt puhára pároljuk. Ha már a hús is, a káposzta is puha, akkor a húst kivesszük, felszeleteljük, és melegen tartjuk. A maradék zsírt felhevítjük, rádobjuk a lisztet, és sárgásbarnára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, feleresztjük 2 dl hideg vízzel, simára keverjük, és a káposztát berántjuk vele. A borecettel és cukorral feleresztve, melegen tartjuk. A körmöket - ha puhára főttek - kicsontozzuk, feldaraboljuk, levét pedig elkeverjük a káposztában. Még egyet forralunk rajta, majd a tetejére helyezzük a felszeletelt húsokat, a körmöket, és leöntjük a tejföllel.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 11 éve

Kedves Berni, nem tudni, hogy miért ezt a nevet adta a szerző a készítményének, de valóban finom és kiadós. Én ehhez hasonló módszerrel szoktam apró csokoládé pralinékat készíteni. Margó

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

Meglepödtem ezen a recepten, mert a a szó, hogy trüffel, az egy adalékot, azaz egy nagyon ritka, és nagyon drága föld alatt növö ritka gombafajtát jelent. Itt ebben a receptben nincs róla egy árva szó sem.
Nem mintha hiányozna, mert ez a praliné a leírás szerint nagyon finom lehet, de ez nem trüffel-es.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Kedves Viki, ezt az eltevési módot nem én alkalmazom, hanem a noinetcafe.hu ajánlotta, de igazad van neked is,és KMargitkának is akik kifogásoljátok az eltevéshez használt anyagokat. Szerintem is sok a só, a borkősavval akarja tartósítani, a timsóval a zöld színt megvédeni. Margó

Válasz

czihaki viktoria üzente 12 éve

Egyedikém most olvasgattam az uborka eltevésedet-- mi a csudának mérgezed agyon? --4 dkg sót, 4 dkg1 gr borkősavat,0,5 gr timsót ????.Ezek szerintem feleslegesek puszi viki

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Zöldborsós rakott burgonya
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg kifejtett, mirelit vagy friss zöldborsó, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg reszelt trappista sajt, 5 dkg vaj (vagy margarin), 2 evőkanál finomliszt, 3 dl tej, 1 mokkáskanál törött bors, 1 db egész tojás, 1 teáskanálnyi só, 2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez. A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, és a közben felforralt tejet ráöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a fele mennyiségű reszelt sajtot és a megmosott, apróra vágott petrezselyem zöldet. Sóval, borssal, ízesítem, végül - ha már nem forró - belekeverem a közben habosra felvert tojást is. A tepsit kiolajozom és beleterítek egy sor burgonyakarikát. Megsózom, és meghintem a nyers zöldborsóval. Erre rákenek a sajtos mártásból, majd újabb réteg burgonyát teszek rá. Sózás után megint zöldborsó következik, amit a mártás követ egészen addig, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére mártásnak kell kerülnie. Végül a tepsit letakarom, és előmelegített forró sütőbe tolom. Kis lángon, legalább egy órán keresztül párolom, a tetejét kissé megpirítom. Vigyázat, a sajt miatt hamar megbarnulhat! Elkészítési ideje: kb. 120 perc. további cikkek:www.noinetcafe.hu
Még több burgonyás.étel:
http://akiskertekbaratai.network.hu/forumtema/maradj-fitt-recepttar

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Holnapi menü: Zöldborsó leves,
Paprikás krumpli, bundás alma

Bundás alma: a mennyiséget a család "kaliberéhez" mérem: ahány palacsinta fogyna, annyi anyagot használok fel. Nagyon sűrű palacsinta tésztát készítek 6 személyre, köztük 3 gyerek:
Hozzávalók: 3 egész tojás, 5 dg. cukor, 1/2 dl. olaj, 30 dg. liszt, tej kb. 3-4 dl,csípetnyi só, 6 db. alma mosott héjjal, fahéj, 3 cs. olcsó vaníliás cukor, 1/4 cs. sütőpor
Elkészítése: az olajat, tojást, cukrot, van. cukrot mély tálban alaposan kikeverem, hozzáadok kb. 2 dl. tejet kikeverem, hozzáadom a sütőporos lisztet, keverés közben adagolom a megmaradt tejet, addig keverem, míg sima nem lesz /az olajtól könnyen sima lesz a tészta/. A megmosott almákat kb.1 cm. vastagságú körökre szeletelem, kicsumázok, fahéjjal hintem. A sütőt előmelegítem, hogy gyorsan süljön. Alacsony peremű tepsi belsejét kiolajozom, de ne álljon benne az olaj. A tészta mindeddig pihent. Az almákat megforgatom a tésztába és a felmelegített tepsibe rakom. Addig sütöm, míg az almára rá nem keményedik a tészta, az almaszelet belseje ropogós friss marad. A külseje, meg a palacsinta tésztára emlékeztet.
Lehet ezt forró olajban is kisütni, csak a tepsiben gyorsabb.
Más gyümölcsöt is szoktam így bundázni. körtét, szilvát, kajszi és őszibarackot.
Bogyós gyümölcsöket: málna, szőlő, eper, ribizli, beleforgatom a tésztába, és beöntöm a tepsibe, alacsonyabb hőfokon hosszabb ideig átsütöm.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Vashiány ellen igyunk céklalevet!
Kertvarazsmagazin.hu

A cékla nem csak egy egyszerű savanyúság, hanem egy igen értékes gyógyító tulajdonsággal bíró zöldségünk is.
A cékla libatop félék családjába tartozó kétnyári növény. Több féle gumóval is rendelkezhet, van, amelyik tojásdad alakú, van amelyik kerek, és a vörös szín különböző árnyalataiban tündököl. Levelei kissé hullámosak, virágzata apró sárgászöld színűek, és májustól egészen augusztus végégi virágzik.

A cékla és a céklalé és igen hatásos zöldség, amelyet legtöbbször, mint savanyúság fogyasztunk. Több ásványi anyag és vitamin is található benne többek között B1, B2, B6 és C-vitamin, foszfor, magnézium, kalcium, és kálium is.
Szabályozza a szervezet sav bázisát, méregtelenítő, vízhajtó és tisztító hatása is van, épp ezért fogyókúra és diéta idején is kiváló. De ezen kívül vérképző emésztést serkentő és máj valamint veseműködést serkentő hatással is bír. A B vitamin tartalom miatt a cékla erősíti az idegrendszert, véd a cukorbetegségtől, szépíti a hajat és a bőrt, és erősíti a kötőszövetet.

Mivel nagyon magas a vas tartalma vashiányos állapotban kiemelten ajánlott a fogyasztása. Főleg a hölgyek részére ajánlott pl. terhesség idején, amikor a szervezetnek fokozottan van szükséges a vasra.
Heti két-három alkalommal fogyasszunk el 3 dl friss céklalevet, vagy fokozott igénybe vétel esetén akár napi 1 dl céklalé is iható. Az ebéd mellé kínáljunk rendszeresen céklasalátát, vagy savanyúságnak szolgáljuk fel, hiszen nem csak finom, de nagyon egészséges is.

További cikkek: Remek téli salátakülönlegesség lehet a Radicchio!
A nektarin egy valódi vitaminbomba
Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

7 apró trükk bejglisütéshez

Nők Lapja Cafe
ttp://www.nlcafe.hu/advent_mezeskalacs/20111220/7_apro_trukk_bejglisuteshez/

Igazi hungarikum, nélküle nincs karácsony. De vajon milyen praktikákat kell bevetni, hogy tökéletes legyen a bejglink?

Amire figyelni kell:

• Élesztős tészták készítésekor ügyelj arra, hogy az élesztőre öntött tej ne legyen túl forró, inkább csak langyos maradjon.

• A tésztát ne gyúrd túl, ne legyen kemény, mert akkor sütés közben kiszárad.

• A sütésre előkészített bejglit ne pihentesd tovább, csak addig, amíg megszárad rajta a tojás.
7 apró trükk bejglisütéshez



• Mielőtt a bejglit sütőbe tennéd, szúrd át több helyen egy villával, hogy a képződő gőz ne repessze majd szét.

• A gesztenyetöltelékhez a gesztenyemasszát lazítsd rummal, tejszínnel vagy puha margarinnal, és turbózd fel magozott meggyszemekkel vagy vörösborba áztatott aszalt szilvával.

• A diós vagy mákos töltelékhez ízlés szerint tehetsz még apróra vágott cukrozott narancshéjat, mazsolát vagy kandírozott gyömbért, őrölt kardamomot, esetleg őrölt szerecsendiót. Locsolhatsz bele egy kevés rózsa- vagy narancsvirágvizet.

• Tárolása: a bejgli hosszabb ideig eláll, ha fóliába csomagolod és a hűtőszekrénybe teszed.

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu