Egyed Józsefné üzente 12 éve

Nyári növényvédelem a veteményesben!
Ahol zöldségek, virágok, vagy fűszernövények vannak a kertben, ott a kártevők sem hiányozhatnak, így nyáron is érdemes ellenük védekezni.

A kertben számtalan levéltetű, hernyó, csiga és más olyan állat él, amely károsítja a zöldségeket és más növényt a kertben, így gyakran az egész termést képesek elpusztítani. A legtöbb kertbarátnak ilyenkor rögtön a vegyszeres védekezés jut az eszébe, pedig a jól felépített kert képes saját magát megvédeni ezektől a kártékony állatoktól!

Az első lépés hogy növényeinket erősítsük meg, mert így saját maguk is ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel szemben. Az ellenálló képességet úgy lehet fokozni, hogy a talajon keresztül kellő mennyiségű tápanyagot, és minden olyan szükséges nyomelemet és ásványi anyagot juttatunk a növényhez, amelyekre szüksége van a fejlődéshez. A jó talaj, a megfelelő fény és hőmérséklet, a rendszeres öntözés, és trágyázás mind erősíti a növényt.

Vannak növények, amely akár csak mi emberek kedvelik egymás társaságát, míg néhány növény egyenesen utálja egymást a kertben! Sőt, vannak olyan növények, amelyek megvédik a zöldségeket és dísznövényeket a kártevőktől, ilyen pl. a hagyma, a fokhagyma, a csalán, és a metélőhagyma is, de hatásos lehet a büdöske, vagy pár tő levendula is. Ezeket érdemes a zöldségek köré és a virágágyások szélére is elültetni, így a kártevők messzire elkerülik kertünket!


A katicabogár, és a süni is számos kártevőt képes elpusztítani, mivel ezek a fő táplálékuk, így őket érdemes a kertbe csalogatni. Minél több illatos és virágzó növényt ültetünk a kertbe, amely feltűnő virágukkal, színeikkel és illatukkal becsalogatják a hasznos rovarokat, annál kevesebb kártevő lesz kertünkben.

Hagyjunk elég helyet a különböző növényfajták között, így nem fertőzi meg egymást a két növényágyás, és a lapos gyökerű fajtákat, mindig a mély gyökerű fajták mellé ültessük.

Sokan a vakondot is kiűzik a kertből, pedig ezek a kis földalatti állatok, a kártevőket is előszeretettel elfogyasztják. Egyetlen káros tevékenysége hogy kis földhalmokat túr a kertbe, ám elfogyasztja a cserebogarat, és más rágcsálót!


A szakboltokban ma már számtalan olyan csapda, védőháló és kerítés kapható, amelyek vegyszerek nélkül védik meg kertünket a kártevőktől, ilyen pl. a sárga lap, amely ragadós felületével összegyűjti a kártevőket, levéltetveket és hangyákat.

A csigák ellen is számos csapda kapható ma már, de egy sima földbe ásott söröskorsó is megteszi. A vegyszerek használata nem hiába van különböző engedélyekhez kötve, hiszen ha rosszul használjuk őket, nagy kárt tehetünk mind a saját, mind a szomszéd növényállományában.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 12 éve

Nézd meg a kezdőcikket: a levenduláról. Margó

Válasz

Lengyel Béláné üzente 12 éve

Hova tegyük a szobanövényeket?
Nyáron ha van nagy erkélyünk, ahova csak késő du. süt a nap, vagy kert oda a
szobanövényeket ki lehet tenni. Főleg az esőt nagyon meghálálják. A fikusz csak a kevés napot érő helyet szereti, sok levelet hoz. A yukka a naposabb
részen szeret. Minden szobanövény szeret a szabadban.Nálam a kertben
ahol sok napfény van a gömb kaktusz csodálatos virágot nevel.A ciklámen és
az amarilisz is virágzott a nyáron a kertben.
Lengyelné Mária.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Valóban a legillatosabb májusi virágunk az orgona, és mindenütt megél. Margó

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Az én kertemben is sokféle változata virágzik most a nárcisznak is és más tavaszi virágoknak. Nyár végén tudok hagymát adni, ha most kérsz: egyed@44@citromail.hu -ról. Margó

Válasz

Katonáné Margit üzente 13 éve

gyönyörűek ezek a kertek mikor lesz az enyém ilyen? - sose.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A fokhagyma több mint 200 hatóanyagot tartalmaz
Írta: Családimagazin |

A fokhagyma a hagymafajták közül a legismertebb és legkedveltebb fűszernövényünk. A konyhánkban mindenképpen ott a helye, hiszen rengetegféle ételt készíthetünk a felhasználásával. De akkor is hasznát vehetjük, ha ledönt a lábunkról egy megfázás vagy éppen az egészségünket szeretnénk megőrizni. Az alábbiakban eláruljuk, hogy pontosan milyen jótékony hatásokkal rendelkezik a népi gyógyászatban méltán népszerű fokhagyma.
A fokhagymát világszerte termesztik, fogyasztják és használják. A legrégebbi írásos feljegyzések szerint az ókori Egyiptomban a piramisépítésben résztvevő emberek is ezt a fűszernövényt fogyasztották a fertőző betegségek kivédésére. A római katonák körében is kedvelt élelmiszer volt. A népi gyógyászatban régóta alkalmazzák, legfőképpen magas vérnyomás és elhízás ellen.
A fokhagyma több, mint kétszázféle biológiailag aktív hatóanyagot, vagyis vitamint, ásványi anyagot, enzimet és aminosavat tartalmaz. A legaktívabbbnak a gerezdekben található kéntartalmú vegyületei bizonyulnak. Ezek adják a gyógyhatását és a jellegzetesen erős illatát. Ez utóbbi a rágás során felszabaduló erősen antibiotikus hatású allicin nevű vegyületnek köszönhető.
Javítja a szív és az érrendszer működését. Egyes alkotóelemei lassítják a szapora szívműködést, aminek köszönhetően javul a szívizom vérellátottsága és a szív teljesítőképessége. Az érelmeszesedésre is jótékony hatással van, méghozzá olyan módon, hogy csökkenti a vérben a káros koleszterin (LDL) szintjét, miközben a jó koleszterinét (HDL) növeli. Például Olaszországban és Franciaországban jóval alacsonyabb az érrendszeri betegségek előfordulási aránya, mivel az itteni konyhaművészet szerves részét képezi a fokhagyma. Közismert a növény értágító és vérnyomáscsökkentő hatása is, ami a szem, a láb és az agy szűkült ereiben, vagyis a perifériás, más néven a szívtől távol eső erekben érvényesül. A fokhagyma segíti megszüntetni a puffadást és a felfúvodást is, mert jótékony hatást gyakorol a bélfodor ereire. A fentebb említett kéntartalmú vegyületei pedig blokkolják a véralvadásban szerepet játszó fehérjék működését, ami segít megelőzni a szívinfarktust okozó vérrögök kialakulását.
A fokhagyma antioxidánsai immunerősítő tulajdonságúak, hatásosak a különböző baktériumok, vírusok és bélfertőzések leküzdésében, ezért hatékony fegyver a megfázásos, köhögéses és légúti megbetegedések elleni harcban. A növény e tulajdonságát már a középkorban élő francia papok is ismerték, a pestisjárvány terjedése ellen vetették be. A fokhagyma számos mikroorganizmus ellensége is, közismert a parazitaellenes hatása. Segít a herpeszvírus és a Candida gomba leküzdésében, továbbá jó féregűző szer. Ezenkívül csökkenti a menstruációs görcsöket, a gyomor és bélpanaszokat. Megbízható források szerint a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is szerepet játszik.
Egyszóval ennyi jótékony hatás mellett mindenképpen érdemes beépítenünk mindennapi étkezéseinkbe a fokhagymát. Egy jó tanács: ha gyógyhatását teljes mértékben élvezni szeretnénk, nyersen fogyasszuk, ugyanis hő hatására az értékes kénvegyületei felbomlanak.

Izsák Adrienn

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A fűszerkerttel nem csak nagyobb összeget tudunk megtakarítani, hanem ízletesebb a keretből szedett fűszer, és maga a kert is gyönyörű - ha gondozzuk.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is pompás orchidea fesztiváljával és vásárával búcsúztatja el a hosszú, hideg telet. A látogatók egy egész hétvégén át gyönyörködhetnek majd a színes virágokban - és ahogy azt már megszokhatták, meg is vásárolhatják a nekik legjobban tetsző csodálatos növényeket, melyeket magyar, tajvani, argentin, ecuadori, venezuelai és német kereskedők kínálnak óriási választékban.

ORCHIDEA FESZTIVÁL és VÁSÁR
2011. MÁRCIUS 11-13. SYMA SPORT- ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONT

Az idei kiállítás “sztárvendége” a szamurájok kincse, a japán szellő orchidea lesz. Ez az apró, szerény növény évszázadokon keresztül a Japán Császárság legbecsesebb növényének számított. Nagyra értékelték kellemes illatát, és szép küllemét. Japánban ezt a kis ékszert

“Fu-ran-nak” – szellő orchideának nevezték el.

Számos történelemkönyv utal e kis növény és a szamuráj kultúra szoros kapcsolatára. A szamuráj harcosok ezért az orchideáért megmászták a legmagasabb, legveszélyesebb hegyormokat, kedvesük, vagy a császári udvar iránti hódolatuk, odaadásuk jeleként. A szamurájok nem csak az életüket kockáztatták ezekért az apró, kedves növényekért, de termesztették is őket. Szemükben ez a gazdagság és nemesség jelképe volt.

Azért, hogy megszerezzék, száz mérföldeket tettek meg veszélyes körülmények között, így a növény a bátorság és a hősiesség szimbóluma is lett. A Neofinetia falcata, a szellő orchidea még napjainkban is kiemelt helyet foglal el a Japán Császárság botanikus kertjeiben - egy másik, hősies kor emlékét idézve.

A szellő orchidea azonban csak egyike lesz a tavaszi fesztivál látványosságainak, ahol a virágok szerelmesei az orchideatermesztés legnagyobb hazai szakértőitől tudhatják meg, hogyan kell gondozni növényeiket - származzanak azok akár Japánból, akár más, egzotikus vidékekről.

A megfáradt “utazókat” idén Teaház várja majd, hogy kipihenhessék a kiállítás felfedezésének fáradalmait - egy kis tea és sütemény segítségével -, vagy beletekinthetnek a színpad programjaiba: az orchideákról szóló előadásokba, az ikebana bemutatókba, vagy részt vehetnek gyermekeikkel a családi kvízeken.



A legkisebbek Fifi virágoskertjében üthetik el az időt, ahol gondos szemek vigyáznak majd rájuk, csak hogy a nagyobbak nyugodtan elvarázsolódhassanak az orchideák rengetegében.

Az idei kiállítás egyik meglepetése lesz Tátrai Zsuzsa Orchideák című, az orchideák tartásával, gondozásával foglalkozó könyve. A mű először 2005-ben jelent meg, amelyet 2006-ban utánnyomás követett. Mindkét kiadás fél éven belül elfogyott, idén azonban a Mezőgazda Kiadó ismét megjelenteti a nagy sikerű művet - mely bővített, átdolgozott formában kerül idén az olvasók elé, a kiállításon pedig már megvásárolhatóak lesznek a frissen nyomtatott, színes-képes útmutatók.

Az orchideák a Syma Központ “C” Csarnokának 2600 négyzetméterén várják majd a látogatókat, míg az “A” Csarnok a “Lakáskultúra élőben” című kreatív lakberendezési és belsőépítészeti kiállításnak ad majd otthont, ahova ugyancsak érdemes lesz ellátogatni.

Nyitva tartás: 10.00-18.00 óra között

Jegyárak:

Felnőtt jegy


1600 Ft

Diák / Nyugdíjas (6-14 éves korig, illetve 65 év felett)


1200 Ft

Családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek)


3800 Ft

Előre bejelentett csoportok részére 15 fő felett


1.200 Ft / fő

Közös jegy a Lakáskultúra élőben kiállításra is


2.400 Ft

6 éven aluli gyermekek részére a belépés ingyenes!

Információ: Pálmai Ildikó Tel:06-30-445-1255

Válasz

Gőllei Szilvia üzente 13 éve

Nagyon szép színesek!Köszönjünk hogy olvashattam.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 13 éve

Ó,Atyám !Mily csodaszép hír!Hálásan köszönjük !

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Most gyüjtsük össze az avart kertünkben /KertVarázsMagazin/
Sok kerttulajdonos bosszankodik ősszel a lehullott avar miatt, ám nem is gondolják, hogy az avar milyen hasznos kellék lehet kertünkben?
A lehullott avar gyönyörű őszi hangulatot kölcsönöz kertünknek, emellett számtalan hasznos állatnak és rovarnak nyújt télire búvóhelyet, így pl. a süni vagy a katica is szívesen hajtja álomra a fejét egy puha meleg avartakaróban. A fák és bokrok körül összegyűlt avar védi a növényeket a téli fagyoktól, így a gyepen illetve a fák és bokrok körül nincs is szükség az avar takarításra.
Így máris csak az utakról és a kert többi részéről kell összeszedni a lombot, ám ezt sem szabad elégetni. Az égetés nem csak veszélyes, hiszen elég egy kis parázs a szélben és máris hatalmas tűzveszély alakul ki, de ezen kívül az avar égetés környezet szennyező is, így ezt mindenképp kerüljük el. A lehullott avar remekül felhasználható, mint talajtakaró a növények számára, amely így védi a gyökereket a kifagyástól. A lehullott avar a komposztba is felhasználható, aprítsuk össze a leveleket és így használjuk fel a komposztáláshoz.A leggyorsabban lebomló levelek közé tartoznak a szil, a nyír, a juhar, a kőris és a gyümölcsfák levelei. Legjobb, ha egy esős nap után kezdjük el összeszedni a leveleket, mert utólag már felesleges benedvesíteni, mert a víz lefolyik a levelek között. A komposztba tehetünk kisebb faágakat lenyesett gallyakat, fűnyesedéket, vagy bazalt és algameszet is, de bármilyen állati trágyával is összevegyíthetjük a leveleket. Az így elkészített komposzt tavaszra teljesen elmorzsálódik és egy barna szagtalan igen gazdag termőföldet kapunk, amelyet felhasználhatunk a tavaszi ültetés előtt talajjavításra.






Ha nem szeretnénk a komposztkészítéssel vesződni elég, ha az összegyűlt avart eloszlatjuk a fák és bokrok alá így az tavaszra lebomlik és tápanyaggal látja el a növényeket.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

Ahhoz, hogy az országban, a legkisebb falvaktól kezdve, a legforgalmasabb belvárosi utcákon át a tetőkertekig mindenhol tisztaság legyen, virágzó, pompázó dús növényzet szerezzen örömet az arra járók, ott élők számára, elsősorban a fejekben és szívekben kell előbb rendet tenni. Tudatosítani kell magunkban, hogy a lakásunk nem ér véget a bejárati ajtónál, ahhoz, hogy valódi otthon váljék belőle, az erkélyünket, teraszainkat, kertünket, és igen a kerítésen túl a közös területeinket is ápolnunk és gondoznunk kell. Az én küldetésem, hogy megmutassam, a szép és hasznos kertekhez, dúsan virágzó erkélyekhez, utcánkban elültetett kis facsemetéhez elsősorban nem pénz kell. Nem szabad másokra várnunk. Magunknak kell kezünkbe vennünk közvetlen környezetünket, a csodát csak mi magunk tudjuk megteremteni! Ezen az izgalmas úton kínálok Neked egy zöld fonalat, amit ha megfogsz, nem akarod többé elengedni. Utunkat mindenütt piros, sárga, kék, és fehér színek fogják szirmok formájában szegélyezni.

Válasz

Egyed Józsefné üzente 13 éve

A konyhakerti növényeket is lehet mutatósan elhelyezni a kertünkben, teraszunkon, esetleg kevésbé fűtött lakóhelyiségben is. Margó

Válasz